SCHRIJF JE IN VOOR 19 DECEMBER OM MEE TE DOEN AAN ONZE VOLGENDE CURSUS VAN JANURAI TOT EN MET EIND MAART. VOOR MEER INFFO BEL NAAR 475783 OF KOM LANGS AAN DE SCHIETBAANWEG #31.
wp_head();
Frans Guyana maak nu ook stenen van lateriet

Frans Guyana maak nu ook stenen van lateriet

Frans Guyana

Posted on Wednesday, August 28th, 2013 at 8:36 AM by

bron: France Guyane

onze oosterburen zijn met een wel heel innovatief idee gekomen om bouwkosten te verlagen. In plaats van stenen te importeren, produceren zij nu stenen gemaakt van bauxiet.

De potentie is enorme zeker in een tijd waar bouwmatrialen met de dag duurder worden (bv: prijsstijging van 23 Srd naar 35 srd voor cement) en zeker ook  op een gebied waar de belangrijkste grondstof in grote maten aanwezig is: Bauxiet/lateriet.

Het bedrijf Briques et Tuiles en terre de Guyane (B2TG) is vorig jaar gestart met de productie van duurzame en ecologische bouwstenen gemaakt van lateriet. De voordelen zijn enorm. Niet alleen zijn de gronsdstoffen in grote mate aanwezig waardoor dure import voorkomen wordt, maar het voldoet ook nog aan twee belangrijke normen; de HQE (hoge milieu kwaliteits eisen) en de QAE (kwaliteits norm voor het behoudt van het amazone gebied). Er is ook heemaal geen vervuiling van de grond en omdat de stenen middels een koud process wordt gemaakt, is er ook geen uitstoot van hitte en CO2 gassen. Beter nog, er zijn geen afval producten want die worden allemaal hergebruikt.

B2TG gebruik het BTCS systeem voor het maken van haar stenen. Na het breken, doseren en mengen van de lateriet wordt het deeg in een mal onder hoge druk geperst met een stabiliserend element. In dit geval wordt er 5% cement gebruikt. Na 28 dagen te hebben gerust in open lucht zijn de stenen klaar voor gebruik.

Guylaine Bourguignon, de oprichter van het bedrijf, blijft welliswaar heel nuchter. Volgens hem gaat het niet om de stenen markt over te nemen maar om “de goeie producten te gebruiken daar waar het moet, en op een intelligente manier”.

De unit voor de productie van de bouwstenen is mobiel maar voorlopig gebruikt Guylain het mijnbouwgrond van Galion. Opvallend is dat de kennis voor de bouw van deze stenen wordt ondersteund door het laboratorium in Toulouse. Het bedrijf Moengo Minerals zou haar kennis ook hebben gehaald uit dat zuider stadje van Frankrijk.

Zou er mogelijkheden bestaan om een dergelijke productie te starten in Suriname? Tensloten heeft Suralco afval lateriet waardoor het process van breken niet meer nodig is. Verder heeft Moengo Minerals ook nog metakaolin waardoor de kwaliteitvan de stenen verbeterd kan worden.

Ondertussen denkt Guylain Bourguignon al aan uitbreiding van de kennis; “het doel is niet om de techniek volledig in handen te hebben maar om die uit te breiden”. Er wort nu dus al gekeken hoe de kennis kan worden overgedragen nar het binnenland en de regio.

 

  • Share this:
Profile photo of Raymond Xaverius van Hemert

About the author:

oprichter van Frans in Suriname. werkend aan een beter begrip, een bredere kennis en een harmonieuse samenwerking met de buurlanden

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Sorry, the comment form is closed at this time.

23°C
Cloudy
Wind: 9mph NE
Humidity: 94%
Frans Guyana
There are no users currently online
© 2012-2013 Frans in Suriname
ChatClick here to chat!+